Πόρτο Ράφτη

Πόρτο Ράφτη

Πόρτο Ράφτη – Λιμένας Μαρκοπούλου

Η περιοχή του Πόρτο Ράφτη είναι ο κόλπος με τα τρία νησάκια, Ράφτης, Ραφτοπούλα, Γαϊδουρονήσι και τις ακτές από την Ερωτοσπηλιά μέχρι το Αυλάκι.

Ο ορμίσκος του Αυλακίου πήρε το όνομά του από ένα πραγματικό αυλάκι που μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’40 ένωνε τη θάλασσα της Χιλίστρας με τη θάλασσα του Αυλακίου, μετατρέποντας τη χερσόνησο του Κουρουνίου σε νησί.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν πως η ιστορία του Πόρτο Ράφτη είναι πολύ μεγάλη και ξεκινά από την ΠρωτοΕλλαδική εποχή, όπου είχε αναπτυχθεί μεγάλος Μυκηναϊκός οικισμός. Επίσης γνωρίζουμε πως στις Πρασιές υπήρχε αρχαίο λιμάνι από όπου έφευγαν τα πλοία με ιερές πομπές για την Δήλο.

Χωρίς αμφιβολία το χαρακτηριστικό μνημείο της περιοχής είναι το μαρμάρινο άγαλμα ύψους 4,5 μέτρων που έχει στηθεί στο νησί Ράφτης, στην είσοδο του κόλπου.

Οι παλαιότεροι πίστευαν ότι αναπαριστά κάποιον ράφτη, που κρατά στο χέρι του ψαλίδι. Έτσι εξ αιτίας αυτής της δοξασίας, όλη η περιοχή ονομάστηκε Πόρτο Ράφτη, δηλαδή το λιμάνι του Ράφτη.

Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για γυναικείο άγαλμα (παριστάνει κάποια θεότητα ή αυτοκράτειρα) κατασκευασμένο από Πεντελικό μάρμαρο και χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ.

Επίσης, σύμφωνα με περιγραφές ξένων περιηγητών, υπήρχε και άλλο άγαλμα στο νησί Ραφτοπούλα, το οποίο δεν υπάρχει πια. Επομένως τα δύο αγάλματα είχαν ως σκοπό να προειδοποιούν τα ερχόμενα πλοία και να λειτουργούν σαν φάροι.